Algemene Ledenvergadering 28.10.2024
Op 28 oktober 2024 vond de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Huurdersvereniging Java (HV Java) plaats. In Hotel Jakarta kwamen we met meer dan 60 personen bij elkaar. Belangrijk onderwerp van gesprek was het besluit van Bouwinvest om de verduurzamingsplannen niet vanaf 2025 te gaan starten, maar de uitvoer door te schuiven naar 10-20 jaar later.
Lees verder onder het kopje Duurzaamheid.
Financiën
Namens het bestuur gaf penningmeester Tom Spel toelichting op de jaarrekening 2023 en behandelde het verslag van de kascontrole commissie. Daarna verleende de ALV decharge aan het bestuur. De ALV keurde de begroting 2025 goed en benoemde de kascontrole commissie voor 2024.
Huurprijswijzigingsbeding (HPWB)
Deze zaak draait om mogelijke tegenstrijdigheid van HPWB met Europese wetgeving die consumenten moet beschermen tegen willekeur. Een aantal rechtbanken waren tot de conclusie gekomen dat er sprake was van willekeur. HV Java heeft een toelichting geschreven voor de Hoge Raad (HR). Het advies van de Procureur Generaal aan de HR is niet gunstig voor ons.
De datum van de uitspraak is nog niet bekend.
Servicekosten
HV Java heeft vragen gesteld aan MVGM/Bouwinvest over EV oplaadpalen, glasverzekering, schoonmaakkosten en administratiekosten. Tot op heden zijn deze vragen nog niet beantwoord.
Daarnaast heeft HV Java in juni 2024 vragen gesteld over lang lopende kwestie m.b.t. verbruik elektra. Hier komt binnenkort een reactie op van MVGM.
Stempelcontacten
Secretaris Willeke Brinkman doet verslag van de bijeenkomst in september jl. met de stempelcontacten. Stempelcontacten functioneren als de ogen en oren van de vereniging, samen met het werven van nieuwe leden binnen de eigen stempel.
Voor 1/3 van de stempels is HV Java nog op zoek naar een stempelcontact.
Kijk daarvoor op de website https://www.hvjava.nl/over-hv-java
Buurtschouw
Bestuurslid Lodewijk van Es was deelnemer aan de buurtschouw en presenteert het verslag.
Aan alle bewoners is voorafgaand aan de schouw gevraagd input te leveren. Er zijn veel reacties gekomen die op hoofdlijnen zijn uitgewerkt. In twee groepen is er gelopen door het gehele openbare gebied; kruislinks Javakade, Sumatrakade, binnenzijde tussen de gebouwen, binnentuinen, de centrale hal van verschillende gebouwen, de parkeergarage en grachten. Aanwezig waren de gemeente, MVGM en een vijftal bewoners.
De buurtschouw richt zich o.m. op de openbare ruimte, verkeerssituaties, groen, verkeersborden, overlast, afval, geluid, parkeergarages, bergingen en fietsenstalling. Een verslag is binnenkort beschikbaar.
Schoonmaak
HV Java heeft een schoonmaakcommissie. Het is belangrijk om de schoonmaak goed te controleren omdat deze kosten 2/3 van de totale servicekosten bedragen. Schoonmaakbedrijf Vinz is al een aantal jaren de schoonmaak organisatie op het eiland. HV Java doet mee aan een jaarlijkse kwaliteitsronde met Vinz en MVGM.
Ook hier heeft de commissie voorafgaand een enquête aan de leden gestuurd en deze bevindingen meegenomen. Het is leuk en belangrijk werk en kost relatief weinig tijd. Het bestuur roept voor 2025 2 leden op die interesse hebben om de inspectieronde te organiseren.
Aanmelden via info@hvjava.nl
Duurzaamheid
Voorzitter Wisso Wissing geeft een presentatie over de activiteiten van HV Java op het punt van duurzaamheid.
Nog geen jaar geleden lag er een kant en klaar plan klaar hoe vorm gegeven zou worden aan de verduurzaming. Na een zorgvuldige voorbereiding zouden de werkzaamheden in de periode van 2025 – 2028 worden uitgevoerd. Op 27 september 2024 ontvingen alle huurders een brief van Bouwinvest waarin zij aangaven dat de uitvoering vertraagd zal worden en de ambities naar beneden zijn bijgesteld. In feite komt het erop neer dat Bouwinvest tot 2045 de tijd neemt om op basis van de natuurlijke onderhoudsmomenten de verduurzaming uit te voeren en de plannen 10-20 jaar te vertragen.
Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV heeft in opdracht van Bouwinvest vijf jaar gewerkt aan het project en hierbij zijn meerdere aspecten van verduurzaming en verbetering van de woonkwaliteit meegenomen. Het ging daarbij niet alleen om verwarming en elektrificatie (van het gas af) maar er werd ook aandacht besteed aan isolatie, koeling en ventilatie. De onderzoeken behelsden o.a. verkenning van de staat van de woningen, metingen van het energieverbruik en het warmteverlies door de gevels. Er waren ook interviews met bewoners.
De eerste plannen lieten enige ambitie zien met bijvoorbeeld voorstellen voor radiatoren met geïntegreerde ventilatie, die konden verwarmen en koelen. Daarbij was er ook sprake van gevelisolatie, zonneschermen tegen de hitte en zonnepanelen op de daken voor elektriciteit.
Het is zonder meer teleurstellend dat de grondige en jaren durende voorbereiding nu geen enkel resultaat zal hebben.
U kunt zich voorstellen dat het bestuur van HV Java uitermate verbolgen is over de handelswijze van Bouwinvest. Eerst maakt men goede sier met aankomende verduurzamingsplannen voor wat jarenlang door Bouwinvest zelf hun parel is genoemd. Vanaf 2022 waait er een andere wind en zijn onze woningen niet meer de parel van Bouwinvest en wil men ze zelfs verkopen. Jarenlang hebben wij als huurders de te hoge huren betaald en qua investering heeft Bouwinvest de initiële investering uit 1996 al vele maken terugverdiend.
Nu er na 25 jaar ‘gewone’ onderhouds- en verduurzamingskosten gemaakt moeten worden, wil men het bezit geheel of gedeeltelijk van de hand doen en is dat het belangrijkste argument om de plannen ten aanzien van de verduurzaming niet door te voeren.
Op de ALV hebben de leden besloten verschillende mogelijkheden te onderzoeken om verdere actie te ondernemen. Niet alleen naar media en politiek maar ook zelf met plannen en uitvoeringsinitiatieven te komen.